بلومبرگ: انباشت نفتکشهای حامل نفت ایران در سواحل مالزی
نزدیک به ۱۲ نفتکش تحریم شده حامل نفت خام ایران در نزدیکی مالزی معطل هستند.
این کشتیها که نزدیک به ۱۷ میلیون بشکه نفت دارند، در منطقهیی در شرق شبه جزیره مالزی، محلی برای انتقال نفت ایران از کشتی به کشتی، جمع شدهاند. برخی از این کشتیها بیش از یک ماه معطل ماندهاند.
بلومبرگ خاطرنشان کرد:
تا اواخر فوریه، بیش از دو سوم نفتکشهایی که نفت خام ایران را در سال ۲۰۲۴ حمل میکردند در لیست سیاه قرار گرفتند.
اثر فشار حداکثری آمریکا
در ماههای اخیر، انتقال نفت خام ایران از پایانههایی مانند جزیره خارگ به نقاط واسطهای مثل مالزی، تحت فشار شدیدتری قرار گرفته است. سیاست «فشار حداکثری» واشنگتن با مجموعهیی از تحریمهای جدید، کشتیهای حامل نفت و نهادهای دخیل در این تجارت را هدف قرار داده است.
به گزارش OilX، بخشی از شرکت مشاوره Energy Aspects، میزان نفت ایران که حداقل برای یک ماه در نزدیکی مالزی و سنگاپور متوقف مانده، به بالاترین سطح از اوت ۲۰۲۴ رسیده است. دلالان کشتی و تحلیلگران میگویند که این حجم از نفتکشهای معطل، بزرگتر از حد معمول است. با این حال، تخمین دقیق تعداد کشتیهای منتظر دشوار است، چرا که بسیاری از آنها فرستندههای دیجیتال خود را خاموش میکنند تا تحرکاتشان از چشم ردیابهای بینالمللی پنهان بماند.
توقف انتقالات نفتی و آینده تجارت ایران و چین
دادههای OilX نشان میدهد که در دو هفته اخیر، تعداد کشتیهای حامل نفت رژیم ایران که در آبهای مالزی معطل ماندهاند، افزایش یافته است. مشخص نیست که این نفتکشها در انتظار انتقال نفت از کشتی به کشتی هستند یا اینکه در انتظار خریداران جدید از پالایشگاههای خصوصی چین به سر میبرند.
همزمان، کاهش ناوگان نفتکشهای غیرقانونی که برای حمل نفت ایران استفاده میشوند، روند انتقال این محمولهها را دشوارتر کرده است. پس از تحریم اخیر واشنگتن علیه یک پالایشگاه خصوصی چینی به همراه تأسیسات ذخیرهسازی و تانکرهای مرتبط، زنجیره تأمین نفت ایران از مالکان کشتی گرفته تا بنادر و پالایشگاهها در حالت آمادهباش قرار گرفته است.
تا پایان فوریه ۲۰۲۵، بیش از دو سوم نفتکشهایی که در سال جاری میلادی نفت ایران را حمل کردهاند، در لیست سیاه آمریکا قرار گرفتهاند. این مسأله موجب کاهش سرعت انتقالات نفتی شده و نفتکشها را مجبور کرده تا نام و پرچمهای خود را تغییر دهند تا از ردیابی و تحریمهای جدید در امان بمانند.