تغییر در اقتصاد سوریه
فقط ۱۱ روز از حمله سریع نیروهای رزمنده سوری به دیکتاتوری بشار اسد گذشته بود که خبر فرار بشار اسد جنایتکار به بمب خبری در رسانههای جهان تبدیل شد؛ اما در همین ۱۱ روز صحبتهای زیادی در رابطه با آینده این کشور از جمله اقتصاد آن مطرح میشد. هر روز که به سرنگونی بشار اسد نزدیکتر میشد. ارزش لیر پول ملی سوریه بیشتر سقوط میکرد؛ اما بعد از سرنگونی بشار اسد چه روندی طی شد؟
پیش از سقوط بشار اسد گزارشهای اقتصادی از شرایط زندگی مردم سوریه چه تصویری ارائه میداد؟ ۹۰درصد مردم سوریه زیر خط فقر زندگی میکردند. در چنین شرایطی هر دلار برابر با ۱۵ هزار لیر سوریه بود. در روزهای سرنگونی بشار اسد، لیر سوریه هر روز سقوط میکرد و روز یکشنبه ۱۸ آذر پس از سقوط بشار اسد، هر دلار به ۳۰هزار لیر رسید.
حکومت آخوندی هم در این میدمید که هرج و مرج دمشق و سراسر سوریه را فراگرفته و این کشور روبه نابودی است؛ اما یک هفته پس از سرنگونی بشار اسد، خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشت: یک صراف، یک تاجر جواهرات و یک مسئول پذیرش در یک هتل برجسته گفتند، نرخ ارز یکشنبهشب ۲۵ آذر در دمشق را ۱۰ تا ۱۲ هزار لیر متغیر بوده است.
خبرگزاری فرانسه همچنین نوشت: یک راننده تاکسی لبنانی گفت: دلار را بهقیمت ۹هزار لیر سوریه قبل از عبور از مرز لبنان بهسوریه فروخته است»
اما چرا؟ هر سقوط و فرو ریختن حکومتی در جهان باعث سقوط ارزش پول ملی آن کشور میشود، پس چرا در سوریه خلاف این قانون ارزش لیر افزایشیافته است؟
الحره در اینباره نوشت: «تا همین اواخر، قوانین سوریه معامله با هر ارزی غیر از لیر را جرم محسوب کرده و برای هر کسی که با دلار یا ارز خارجی معامله میکرد جریمههای سنگین و مجازاتهایی تا ۷ سال زندان تعیین میکرد. دهها تاجر از جمله نامهای معروف و بازرگانان کهنهکار به بهانه «معامله با ارزی غیر از لیر» دستگیر شدند
واقعیت این است که دیکتاتورها همهچیز کشور از جمله اقتصاد را بهبند میکشند تا با بهفقر و فلاکت کشاندن مردم، بساط دیکتاتوریشان را ادامه دهند، ریشهٔ مشکلات پیش از هر چیز سیاسی است، سقوط بشار اسد، افزایش ارزش لیر سوریه، واقعیت و دلیلی است بر اثبات این مدعا.