فرار مغزها از ایران آخوند زده
نجفی عرب رئیس اتاق بازرگانی رژیم در تهران فاش کرد:
طی دو سه سال اخیر بیش از دو هزار ویزای استارتاپی و کارآفرینی برای جوانان نخبه ایرانی صادر شده است. وی افزود:
در ده سال گذشته بهطور متوسط، سالانه ۲۷ هزار ایرانی مجوز اقامت در کشورهای اروپایی، کانادایی و آمریکایی گرفتهاند.
بر اساس رصدخانه مهاجرت، در سال ۱۴۰۱ حدود ۶۵ هزار نفر از کشور مهاجرت کردهاند و در همان سال بیش از ۶۰ درصد ایرانیها تمایل به مهاجرت داشتهاند.
بیشتر بخوانید :
«بازار سیاه وقت گرفتن از سفارتها» ورد زبان متقاضیان مهاجرت شده است. بلاتکلیفی و نبودن مرجع مشخص پاسخگو به متقاضیان، اسباب شکنجهٔ آنهاست. دانشجویی میگوید:
«زندگیام دارد جهنم میشود، دو سال تمام هر روز درس خواندم تا پذیرش دانشگاه بگیرم. بالاخره از بهترین دانشگاههای ایتالیا پذیرش گرفتم، اما نزدیک سه ماه است که ویزای من هنوز صادر نشده. هیچکس هم پاسخگو نیست.» (۱)
تقاضای مهاجرت آنقدر از طرف اقشار مردم زیاد است و پذیرش طولانی و پردردسر، که رابطهٔ متقاضی و پذیرندهٔ پناهندگی بهنوعی بدهبستان و معامله و نیز تهیهٔ ویزا به یک بازار سیاه تبدیل شده است:
«نزدیک به شش هزار نفر پشت سیستم نوبتدهی ماندهاند و بهنظر میرسد این رویه همچنان بهقوت خود باقی است و ضربات جبرانناپذیری به افراد بیشمار وارد میشود...بسیاری از متقاضیان روز و شب ندارند و مجبور به دادن کشیک هستند. یکی از این افراد میگوید: “شاید باورش مشکل باشد، اما این رویه یک سالی است که جریان دارد. اگر این همکاری را نکنیم دلالان برنده میشوند .”خیلی از متقاضیان، خانه و زندگی خود را فروختهاند و عازم رفتن هستند و پولی ندارند بابت دلال بدهند.» (۲)
«بعد از آمریکا و کانادا که بیشترین دانشجوی ایرانی در حال تحصیل را دارند؛ آلمان با ۱۴هزار دانشجو و ایتالیا با ۱۱هزار دانشجو در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند و این روند کماکان ادامه دارد.» (۳)
«دانشجویان لحظاتی برزخی را پشت سر میگذرانند. دانشجویان بسیاری بیش از یک ماه است منتظرند و فرصت خود برای آغاز یک سال تحصیلی جدید را از دست میدهند، اما همچنان هیچکس پاسخگوی آنها نیست.» (۴)
همانطور که سایت حکومتی گزارش کرده، «این روند کماکان ادامه دارد». در بررسیهای پدیدهٔ فرار مغزها و مهاجرت از ایران آخوندزده، همواره دلایل ثابت و در ارتباط با هم، مبنای تصمیمگیریِ ناگزیر برای خروج فوجفوج و موج گسترده بودهاند:
فیلترینگ، خالصسازی بر مبنای تمامیتخواهی ایدئولوژیک و سیاسی، زنستیزیِ عقیدتی و ساختاری، ناامنیتی شغلی، سرکوب مستمر سیاسی، تورم مهارناپذیر، جنگافروزی و تروریسم، چپاول و اختلاس حکومتی و باندبازی و رانتبازی و....
همهٔ عوامل فوق ناشی از نوع سیاست راهبردی توسط حاکمیت هستند. بنابراین پاسخ و راه حل هم در سیاست راهبردی با شاخص و راهنمای حاکمیت مردمی در راستای نفی تمامیت مسببین این وضعیت در حاکمیت ولایت فقیه است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ و ۲ و ۳ و ۴ ـ سایت دنیای اقتصاد، ۱۷ مرداد ۱۴۰۳