تصویر روز ناسا - کشف یک شهر باستانی ۴ هزار ساله در عربستان
کهکشان مارپیچی میلهای NGC 1365: تصویری شگفتانگیز از جیمز وب
تصویر روز ناسا به کهکشان مارپیچی میلهای NGC 1365 اختصاص دارد؛ شاهکاری کیهانی که در فاصله ۵۶ میلیون سال نوری از زمین و در راستای صورت فلکی جنوبی کوره قرار گرفته است. این کهکشان عظیم، با قطر تقریبی ۲۰۰ هزار سال نوری، حدود دو برابر راه شیری است و جزئیات شگفتانگیزی از آن در تصویر جدید تلسکوپ جیمز وب نمایان شده است.
تصویر تهیهشده توسط ابزار فروسرخ میانی (MIRI) جیمز وب، شبکهای از رشتهها و حبابهای غبارآلود را آشکار میکند که بازوهای مارپیچی کهکشان را به ستارگان تازهمتولدشده مزین کردهاند. این تصویر نهتنها هسته کهکشان، بلکه خوشههای جوان ستارهای و پدیدههای فرسایشی ناشی از برخوردهای کهکشانی را نیز به نمایش میگذارد.
میدان گرانشی میله مرکزی NGC 1365، نقش کلیدی در تکامل این کهکشان ایفا میکند و با هدایت گاز و غبار به سوی مرکز، شرایطی را برای طوفانهای ستارهزایی و تغذیه سیاهچاله ابرپرجرم فراهم میآورد. این ویژگیها، NGC 1365 را به یکی از نمونههای برجسته برای بررسی دینامیک کهکشانهای مارپیچی تبدیل کرده است.
کشف یک شهر باستانی ۴ هزار ساله در عربستان
باستانشناسان بقایای شهری ۴ هزار ساله به نام «النطح» را در واحه خیبر، در شمال غربی شبهجزیره عربستان کشف کردهاند. این کشف نشاندهنده مرحلهای مهم از تاریخ انسانی است که طی آن، ساکنان این منطقه از زندگی عشایری به زندگی شهری گذر کردهاند.
براساس تحقیقات، این شهر که محل زندگی حدود ۵۰۰ نفر بوده است، در اوایل عصر برنز (حدود ۲۴۰۰ سال پیش از میلاد) ساخته شد و توسط دیواری به طول ۱۴.۵ کیلومتر احاطه شده بود که مرزهای شهر را مشخص میکرد. بااینحال، این شهر حدود هزار سال پس از تأسیس، به دلایل نامشخصی رها شد.
گیوم شارلو، باستانشناس فرانسوی که بخشی از تیم فرانسوی-عربستانی کاوش در این منطقه بود، معتقد است که النطح نمونهای از یک زیستگاه سازمانیافته است. این شهر در زمانی ساخته شد که مناطق همسایه مانند شام در مسیر پیشرفت شهری قرار داشتند، در حالی که شمال غربی عربستان بیشتر بیابانی و محل گذر عشایر بود. این کشف، چشماندازهای تازهای از تمدنهای اولیه در منطقه عربستان ارائه میدهد.