نگاهی به رویدادها در صحنه سیاسی آمریکا و روابط بین‌المللی

گفتگو با غلامرضا خرمی

در این قسمت از برنامه همراه هستیم با آقای غلامرضا خرمی تا نگاهی داشته باشیم به اونچه که امروز در صحنه سیاسی آمریکا و در روابط بین المللی شاهدش بودیم.

اجازه بدین گزارشم رو از این رویداد که همه در جریانش هستند شروع کنم. دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه، با کسب ۲۷۷ رأی الکترال در انتخابات ۲۰۲۴ به عنوان چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور آمریکا انتخاب شد.

در پی پیروزی ترامپ در انتخابات اخیر آمریکا او در یک سالن در فلوریدا که هوادارانش تجمع کرده بودند و تیم های کمپین انتخاباتی او هم حضور داشتن سخنرانی کرد

دونالد ترامپ در سخنرانی خود وعده‌های کلیدی مطرح کرد.

بر تعهدش  برای بازگرداندن امنیت مرزها و اولویت‌دادن  به منافع اقتصادی آمریکا تأکید کرد.

ترامپ که از حمایت گسترده شخصیت‌های تاثیرگذار و متحدانش، از جمله ایلان ماسک و تعدادی از فعالان رسانه‌های اجتماعی، برخوردار بود در سخنرانی که داشت از اونها تشکر کرد.

او در این  سخنرانی  به اتحاد مردم و تغییرات بزرگ در سیاست‌های داخلی و خارجی فراخوان داد تا وضعیت اقتصادی و اجتماعی آمریکا بهتر بشه

رسانه‌های غربی واکنش‌های گسترده‌ای نسبت به نتایج انتخابات و تأثیرات احتمالی آن بر ایالات متحده و جهان ارائه کرده‌اند. برخی از این رسانه‌ها پیروزی ترامپ را نشانه‌ای از تمایل مردم آمریکا به تغییر ریشه‌ای در سیاست‌ها دانسته‌اند، در حالی که برخی دیگر نگرانی‌هایی را در مورد سیاست‌های او در حوزه داخلی و بین‌المللی مطرح کرده‌اند.

واکنش‌های مثبت:

برخی رسانه‌ها، به ویژه شبکه‌های خبری محافظه‌کار و راست‌گرا، پیروزی ترامپ را پیروزی مردم عادی و یک شکست برای نخبگان سیاسی و اقتصادی می‌دانند. این رسانه‌ها او را نماینده‌ای از جامعه‌ای متنوع و نادیده‌گرفته‌شده قلمداد می‌کنند که با انتقادهای تند و وعده‌های بزرگ به میدان آمده است. برخی تحلیلگران از اینکه ترامپ به نمادی از خودباوری و استقلال اقتصادی بدل شده است، حمایت کرده و پیروزی او را فرصتی برای تقویت اقتصاد و ارتقای مشاغل تولیدی ارزیابی کرده‌اند.

تأثیر بر روابط بین‌المللی:

بسیاری از رسانه‌های اروپایی و آسیایی با تحلیل دقیق سیاست‌های پیشنهادی ترامپ، تأکید کرده‌اند که پیروزی او می‌تواند به افزایش تنش‌ها با کشورهایی همچون چین و ایران منجر شود.

 بسیاری رسانه ها به این رویداد بسیار مهم انعکاس دادن . من به چند تا از اونها می پردازم

وال استریت ژورنال ۶ نوامبر۲۰۲۴

ترامپ هریس را شکست داد و بازگشت تاریخی را رقم زد

رئیس جمهور سابق جمهوری خواه برای اولین بار در بیش از یک قرن گذشته کاخ سفید را پس از از دست دادن آن بازپس گرفت

دونالد ترامپ جمهوری خواه از نگرانی ها در مورد هزینه زندگی و مهاجرت غیرقانونی برای شکست هریس معاون دموکرات رئیس جمهور استفاده کرد و کاخ سفید را در پیروزی قطعی برای تغییر اولویت ها و روابط اقتصادی آمریکا با جهان بازپس گرفت.

نیویورک تایمز هم مطالب مشابهی  را با جزئیات روند کاندیداتوری و پیشرفت کمپین انتخابات  نوشته ولی چیزی که خیلی برجسته است عکس دونالد ترامپ که هدف تیر اندازی قرار گرفت و مشتش را گره کرد و خطاب به جمعیت گفت بجنگید بجنگید را در مطلبش منعکس کرده

خوبه که اینجا اضافه کنم

در این میان شمار زیادی از رهبران سیاسی جهان پیروزی در انتخابات را به ترامپ تبریک گفته‌اند.

اولین کسانی که نسبت به پیروزی ترامپ واکنش نشون دادن کشورهایی بودن که درگیر جنگ هستن

زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین پیروزی ترامپ را تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد که حمایت آمریکا از اوکراین پابرجا باقی بماند.

او در حساب کاربریش  در شبکه ایکس نوشت: «ما مشتاقانه منتظر یک دوره ایالات متحده آمریکا قدرتمند تحت رهبری قاطع ترامپ هستیم.»

او در ادامه نوشت: «من مشتاقانه منتظرم که شخصاً به رئیس‌جمهور ترامپ تبریک بگویم و در مورد راه‌های تقویت شراکت استراتژیک اوکراین با ایالات متحده گفتگو کنم

گفتم که کشورهای درگیر جنگ که البته  رژیم هم در اون دخالت داره به پیروزی ترامپ واکنش نشون دادن 

نتیانیاهو خطاب به ترامپ و همسرش نوشت:  ‏به خاطر بزرگ‌ترین بازگشت تاریخ به شما تبریک می گویم! ‏بازگشت تاریخی شما به کاخ سفید آغازی جدید برای آمریکا و تعهد مجدد قدرتمندی به اتحاد بزرگ بین اسرائیل و آمریکا است. ‏این یک پیروزی بزرگ است؟»

محمود عباس رهبر مردم فلسطین، ضمن تبریک به ترامپ  گفت اطمینان دارد آقای ترامپ از «رویای مشروع» فلسطینی‌ها برای داشتن کشوری مستقل حمایت خواهد کرد.

سامی ابوزهری، عضو ارشد حماس نیز در این خصوص گفت ترامپ در مقام رئیس‌جمهور باید به وعده انتخاباتی خود برای پایان دادن به جنگ غزه در مدت چند ساعت عمل کند.

  اما رهبران کشورهای اروپایی چه موضعی گرفتند؟

امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه

نوشت: «تبریک می‌گویم، آماده همکاری با یکدیگر همان‌طور که برای ۴ سال انجام دادیم، هستم..»

جورجیا ملونی، نخست وزیر ایتالیا نوشت:. ایتالیا و آمریکا دو خواهر هستند و دو کشور با اتحادی تزلزل‌ناپذیر، ارزش‌های مشترک و دوستی تاریخی با هم در ارتباطند. این یک پیوند استراتژیک است که من مطمئن هستم اکنون آن را حتی بیشتر تقویت خواهیم کرد.»

از آلمان اولاف شولتس، صدراعظم این کشور هم  در حساب کاربری خود در شبکه ایکس با تبریک به ترامپ، به همکاری‌های «موفقیت‌آمیز» دو کشور در گذشته اشاره کرد و نوشت «ما برای رفاه شهروندان‌مان به این همکاری ادامه خواهیم داد.»

کی‌یر استارمر، نخست وزیر بریتانیا نیز از جمله رهبران اروپایی است که پیش از اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به دونالد ترامپ تبریک گفت که «مشتاقانه» آماده همکاری با او در سال‌های آینده است.

مقام‌های اتحادیه اروپا

مقام‌های ارشد اتحادیه اروپا نیز از جمله افرادی بودند که پیروزی ترامپ را تبریک گفتند. اورزولا فن‌ در‌ لاین، رئیس کمیسیون اروپا خواستار مشارکت فراآتلانتیکی برای متحد ساختن بیش از ۸۰۰ میلیون شهروند آمریکایی و اروپایی شد.

شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا نیز با تبریک پیروزی ترامپ، اعلام کرد که اتحادیه اروپا به‌عنوان «دوست و متحد» منتظر ادامه همکاری سازنده دو طرف است.

دبیر کل ناتو

مارک روته، دبیرکل جدید ناتو نیز با ابراز اشتیاق برای «همکاری دوباره» با ترامپ برای «پیشبرد صلح از راه اقتدار»، نوشت: «رهبری او بار دیگر برای حفظ قدرت ائتلاف ما حیاتی خواهد بود.»

کشورهای آسیایی

ناندرا مودی، نخست‌وزیر هند از جمله رهبران کشورهای آسیایی بود که پیروزی کاندیدای حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را «پیروزی تاریخی» توصیف کرد. ا

کشورهای عربی و اسلامی

پادشاه و ولیعهد عربستان سعودی در پیامی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شده است پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را تبریک گفتند.

تبریک رئیس جمهور مصر به ترامپ

عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور مصر نوشت که کشورش «مشتاقانه منتظر دستیابی به صلح با هم، حفظ صلح و ثبات منطقه و تقویت روابط مشارکت راهبردی میان مصر، آمریکا و مردم دوست آن‌ها» است.

تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات عربی متحده و عبداللطیف جمال رشید، رئیس جمهور عراق نیز پیروزی ترامپ را تبریک گفتند.

امیدها همراه با تبریک‌ها

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در شبکه اجتماعی ایکس ابراز امیدواری کرد که «بحران‌ها و جنگ‌های منطقه‌ای و جهانی به‌ویژه مساله فلسطین و جنگ روسیه و اوکراین خاتمه بیابد»

نخستین واکنش حماس به پیروزی ترامپ

حماس و اعضای ارشد آن به خبر پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا واکنش نشان دادند.

نظام انتخاباتی آمریکا

نظام انتخاباتی آمریکا مبتنی بر سیستمی به نام «مجمع گزینندگان» یا «الکترال کالج» است. در این سیستم، رأی‌گیری نهایی برای تعیین رئیس‌جمهور به‌طور مستقیم توسط مردم صورت نمی‌گیرد، بلکه رأی‌دهندگان به نمایندگانی به نام الکترال رأی می‌دهند که این نمایندگان متعهد به انتخاب نامزد موردنظر اکثریت مردم ایالت خودشون هستند

لطفا به اشتراک بگذارید: