سقوط درآمد سرانه مردم ایران
از آنجا که تعیین میزان ثروتمند بودن و یا فقیر بودن یک کشور چندان آسان نیست، درآمد سرانه میتواند شاخصی برای فقیر و ثروتمند بودن یک کشور به حساب بیاید. درآمد سرانه هم از تقسیم میزان تولید ناخالص داخلی کشور به جمعیت آن کشور بهدست میآید.
بر اساس گزارش بانک جهانی در سال میلادی گذشته یعنی سال ۲۰۲۳ یا با کمی اغماض در سال ۴۰۲ درآمد سرانه ایرانیها ۵۵۰۰ دلار بوده است. در سال ۴۰۲ درآمد سرانه مردم ایران تقریباً ۲۰ درصد به نسبت سال ۴۰۱ کاهش داشته است که رقم بسیار بالایی است.
بر اساس آمارهای صندوق بینالمللی پول در سال ۲۰۲۳ درآمد سرانه در عربستان سعودی ۶۴ هزار و ۸۳۶ دلار بوده است. در این آمار ایرلند با درآمد سرانه ۱۴۵ هزار دلار رتبه اول را دارد.
درآمد سرانه قطر ۶۲ هزار و ۵۰۰ دلار است، توجه کنیم که کشور قطر بهلحاظ مساحت از بسیاری از استانهای ایران کوچکتر است. درآمد سرانه در کویت، امارات و کره جنوبی بیش از ۳۰هزار دلار است.
اگر بهصورت نموداری به درآمد سرانه در برخی کشورها نگاه کنیم تصویر بهتری از فاجعهیی که در کشورمان در جریان است بهدست میآوریم.
پایین بودن درآمد سرانه نشان از پایین بودن سطح رفاه عمومی در جامعه است، بر اساس شاخص رفاه لگاتوم، ایران بهلحاظ رفاه عمومی در پایین جدول بالاتر از ۱۶ کشور فقیر بهطور عمده آفریقایی قرار گرفته است.
شاخص رفاه جهانی لگاتوم ۹ زیرشاخص کلیدی را در نظر میگیرد: سرمایه اجتماعی، آزادی فردی، حاکمیت قانون، کیفیت حکمرانی، شرایط اقتصادی، آموزش، سلامت، امنیت و صلح، محیطزیست. که البته روشن است که رژیم آخوندی در تمامی این زیرشاخصها شرایط فاجعهبار ایجاد کرده است از سرکوب و اختناق و اعدام گرفته تا جنگافروزی و نابودی محیطزیست.
یکی از زیرشاخصهای رفاه لگاتوم، سرمایه اجتماعی است که جامعهشناسان با مسامحه آن را «اعتماد»، «اعتماد به یکدیگر» و «اعتماد به نهادها، سیاستهای کشور و پول ملی» تعریف میکنند، در این زمینه مصطفی معین مهرهٔ اصلاحاتی رژیم در اسفند ۴۰۲ گفت بیاعتمادی عمومی به ۸۱ درصد رسیده و «سیاستمداران در پایینترین سطح اعتماد عمومی قرار دارند».
اما گرانیها در کشورمان طوری است که بسیاری از اجناس و کالاها معادل دلاری آن عرضه میشود، یعنی قیمتها دلاری و درآمدها ریالی است. حال توجه کنیم که تقریباًحداقل دستمزد در آمریکا ساعتی ۲۳ دلار است، یعنی حداقل دستمزد یک روز کار در آمریکا معادل حقوق ماهیانهٔ یک ایرانی است یعنی به زبان ساده درآمد حداقل دستمزد در آمریکا ۳۰ برابر ایران است اما بسیاری از کالاها همان قیمت دلاری در آمریکا را دارد.
البته باید توجه کنیم که ایران پنجمین کشور ثروتمند جهان است که ارزش منابع طبیعی آن ۲۷.۳ تریلیون دلار است. که این پول به جیب آخوندهای مفتخور و پاسدارانشان و نیابتیهایشان سرازیر شده و میشود.
اما مردم ایران در فقر و فلاکت و بدبختی زندگی میکنند که عامل آن همین رژیم جنگافروز و غارتگر آخوندی است.