واردات ایران از چین ۲برابر صادرات بهآن کشور است
آمارهای جدیدی که گمرک چین روز یکشنبه ۳۱تیرماه منتشر کرده نشان میدهد که این کشور در نیمه ابتدایی ۲۰۲۴حدود ۴میلیارد و ۷۵۴میلیون دلار صادرات بهایران داشته است؛ اما واردات رسمی این کشور از ایران طی دوره یاد شده تنها ۲میلیارد و ۱۵۸میلیون دلار بوده است. لازم بهیادآوری است که آمارهای یاد شده شامل صادرات نفتی ایران بهچین نمیشود.
گمرک چین از سال ۲۱۲۰واردات نفت از ایران را «صفر» اعلام میکند، چرا که نفت ایران توسط دلالهای مالزی، سنگاپور، عراق، عمان و امارات بهصورت غیرمستقیم و با تغییر اسناد کشور منبع نفت خریداری میشود.
رویترز گزارش داد که تنها پالایشگاههای کوچک چینی موسوم به«تیپات» (قوری چای) مشتری
نفت ایران هستند و پارسال برای هر بشکه نفت ایران ۱۳دلار تخفیف گرفتهاند.
این در حالی است که در یک وارونهگویی در اوایل تیر ماه امسال و در جریان رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری، جواد اوجی، وزیر نفت رژیم ایران، مدعی شد دولت سیزدهم «تخفیفهای بالا» بهمشتریان نفتی نمیدهد.
بر اساس آمارهایی که شرکت اطلاعات کالا، کپلر، ارائه داده، رژیم ایران در نیمه نخست سال جاری میلادی روزانه حدود ۱.۵میلیون بشکه صادرات نفت بهچین داشته که بیش از نیمی از این رقم توسط واسطهها در مالزی و تحت نام نفت مالزی تحویل مشتریان چینی شده است.
شرکت مشاوره انرژی و ردیابی نفتکشها، وُرتکسا، نیز آمارهایی ارائه کرده است که نشان میدهد رقم صادرات نفت ایران بهچین در نیمه ابتدایی امسال یک میلیون و ۶۶۰هزار بشکه در روز بوده است.
بخش قابل توجهی از درآمدهای صادرات نفت ایران بهچین در فرایند دور زدن تحریمها از بین میرود، بخشی صرف تهاتر نفت با کالاهای چینی میشود و بخشی صرف تراز منفی چشمگیر تجارت غیرنفتی میشود.
رژیم ایران بهغیر از نفت خام، روزانه ۲۳۰هزار بشکه نیز صادرات نفت کوره (مازوت) دارد که امارات و چین مشتریان اصلی آن هستند.
آمارهای گمرکی ایران نشان میدهد در زمستان پارسال و بهار امسال (تقریباً معادل نیمه ابتدایی سال ۲۰۲۴) کل درآمدهای صادرات نفت خام، میعانات گازی و مازوت ایران ۲۲میلیارد دلار بوده؛ در حالی که با توجه بهحجم صادرات و قیمتهای نفت، این رقم میبایست بین ۲۷تا ۲۹میلیارد دلار باشد. این نشان میدهد که طی نیمه ابتدایی امسال پنج تا هفت میلیارد دلار از درآمدهای نفتی ایران در پروسه دور زدن تحریمها از بین رفته است.