قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای آتشبس غزه توسط چین و روسیه در شورای امنیت ملل متحد وتو شد
قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای آتشبس غزه توسط چین و روسیه در شورای امنیت ملل متحد وتو شد. ۱۱کشور رأی مثبت دادند، یک کشور ممتنع و الجزایر، چین و روسیه با آن مخالفت کردند.
رویترز: نتانیاهو میگوید او به بلینکن گفت ما به رفح میرویم، امیدوارم با حمایت آمریکا باشد، اما اگر مجبور باشیم به تنهایی این کار را انجام میدهیم.
واشنگتن پست: رهبران اتحادیهٔ اروپا برای اولین بار در یک اجماع حول آتشبس در غزه، بیانیهیی که خواهان یک وقفهٔ فوری انسانی و در ادامه رسیدن به یک آتشبس قابل دوام بهتوافق رسیدند.
رویترز روز جمعه سوم فروردین در گزارشی از جلسه شورای امنیت برای آتشبس در غزه نوشت: شورای امنیت سازمان ملل از تصویب قطعنامه آمریکا مبنی بر آتشبس فوری در غزه ناکام ماند.
این قطعنامه خواستار آتشبس فوری و پایدار به مدت تقریباً ۶ هفته شد که از غیرنظامیان محافظت میکند و امکان ارسال کمکهای بشردوستانه را فراهم میکند.
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل، نیز قبل از رأیگیری، از اعضا خواست به این قطعنامه رأی مثبت ندهند.
او گفت این قطعنامه بیش از حد سیاسی است و حاوی چراغ سبز مؤثری برای اسراییل است تا عملیات نظامی را در رفح، شهری در منتهیالیه جنوبی نوار غزه، که بیش از نیمی از ۲.۳میلیون نفر از ساکنان آن در چادرهای موقت پناه گرفتهاند، انجام دهد.
سفیر چین در سازمان ملل گفت که پکن نیز از قطعنامه جایگزین حمایت میکند.
یک دیپلمات گفت که قطعنامهیی که توسط ۱۰عضو منتخب شورای امنیت با هماهنگی موزامبیک تهیه شده است، میتواند تا بعدازظهر جمعه برای رأیگیری ارائه شود.
پیشنویس قطعنامهیی که به دست رویترز رسیده است، خواستار آتشبس فوری برای ماه مبارک رمضان، آزادی همه گروگانها و بر لزوم گسترش جریان کمکهای بشردوستانه به غزه است.
ژانگ جون (Zhang Jun) سفیر چین در سازمان ملل، پیشنویس آمریکا را نامتعادل دانست و از آن انتقاد کرد که بهوضوح مخالفت خود را با هر گونه عملیات نظامی اسراییل در رفح اعلام نکرده است که بهگفته او میتواند عواقب شدیدی بهدنبال داشته باشد.
وی گفت: اگر آمریکا در مورد آتشبس جدی بود، چندین قطعنامه قبلی شورای امنیت را وتو نمیکرد.
ایالات متحده بهطور سنتی از اسراییل در سازمان ملل محافظت میکند، اما دو بار نیز رأی ممتنع داده است و به شورا اجازه میدهد تا قطعنامههایی را در مورد افزایش کمکها تصویب کند و خواستار توقف طولانی در جنگ شده است.
خبرگزاری رویترز افزود: لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد به شورای امنیت گفت: اکثریت قریب به اتفاق این شورا به این قطعنامه رأی مثبت دادند، اما متأسفانه روسیه و چین تصمیم گرفتند از وتوی خود استفاده کنند.
او روسیه و چین را متهم کرد که قطعنامه را به دلایل «بدبینانه» و «کوچک» وتو کردهاند. او گفت که آنها صرفاً به این دلیل که توسط ایالات متحده نوشته شده بود با آن مخالف بودند و از هر دو کشور بهدلیل محکوم نکردن حمله حماس در ۷ اکتبر به اسراییل انتقاد کرد.
او پس از رأیگیری به شورا گفت: با وجود تمام لفاظیهای آتشین، همه ما میدانیم که روسیه و چین از نظر دیپلماتیک کاری برای پیشبرد صلح پایدار یا مشارکت معنادار در تلاشهای پاسخ بشردوستانه انجام نمیدهند.