دلار در آستانهٔ ۴۵هزار تومان؛ از وعدهٔ «تثبیت قیمت ارز» رئیسی؛ تا «ژانر وحشت» بحران ارز
از صبح ۱بهمن۱۴۰۱، سقوط ریال وارد دور تازهیی شد و هر دلار از ۴۴هزار و ۵۰۰تومان فراتر رفت.
سایت حکومتی اقتصادنیوز ۳۰دیماه نوشت: «روند صعودی قیمت دلار که در پاییز ۱۴۰۱ شروع شده بود به اولین ماه زمستان هم رسید» و «قیمت دلار صدای همه را درآورد». اقتصادنیوز نوشت بهرقم احضار «خاندوزی (وزیر اقتصاد رئیسی) بههمراه علی صالح آبادی رئیس اسبق بانک مرکزی» به مجلس ارتجاع که در آن «وعدهٔ بازگشت ثبات بهبازار ارز را دادند» اما «اسکناس آمریکایی بهاتفاقات» مجلس ارتجاع «بیاعتنایی کرد و همچنان در حال پیشروی است».
این سایت حکومتی دربارهٴ عزل و نصبها توسط رئیسی با وعدهٔ مهار سقوط ارزش ریال نوشت با وجود اینکه «صالح آبادی برکنار شد» و «معاون ارزی او هم بهدلیل بالا رفتن نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی برکنار شده بود، با این حال نرخ ارز کنترل نشد».
اقتصادنیوز از قول «معاملهگران» و کارشناسان اقتصادی «دلایل عمده نوسان ارزی» و علت بحران ارز را «نااطمینانی سیاسی، رشد نقدینگی و نارساییها در نقل و انتقالات ارزی» مینامد و دربارهٔ وعدههای فرزین، رئیس جدید بانک مرکزی مینویسد: این «سیاست تثبیت ارز، شاید مسکنی برای شوک ارزی باشد اما قطعاً درمان نیست».
این سایت حکومتی به چشمانداز تیرهتر در بازار ارز هم اشاره میکند که «تا زمانی که کشور با کسری بودجه دست و پنجه نرم میکند و همچنین ارز چند نرخی داریم و خروج سرمایه انجام میشود اقداماتی مانند ارز پاشی و تغییر مهرههای اصلی بانک مرکزی اگر هم باعث کنترل نرخ ارز شود صرفاً پانسمانی برای جراحی اقتصادی خواهد بود».
رئیسی، روز ۶دی۱۴۰۱ گفت «اطمینان دارم نرخ تورم و ارز شرایط کاهشی پیدا خواهد کرد» و از «پیشرفتهای» نظام گفت که باعث «عصبانیت دشمن» شده است. یک روز بعد، روزنامهٔ حکومتی فرهیختگان نوشت: «آقای رئیسی! قیمت دلار و سکه، ژانر وحشت شده» است (۷دی۱۴۰۱).