برجام، بن‌بستی در دو سوی توافق ـ روی خط ایران

تا چند روز پیش همهٔ اظهارنظرها و گمانه‌زنی‌ها حاکی از نهایت خوش‌بینی نسبت به‌ حصول توافق برای احیای برجام بود؛ جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیهٔ اروپا، صحنه‌گردان دور اخیر مذاکرات، می‌گفت: «این آخرین میلی‌مترهاست»(مصاحبه با روزنامهٔ اتریشی «کرونن سایتونگ»). او در همین رابطه، هم پاسخ رژیم و هم پاسخ آمریکا به‌ پیش‌نویس توافق را معقول و منطقی توصیف می‌کرد. در طرف رژیم هم گفته می‌شد «خوش‌بینی نسبت به‌ تفاهم به‌ بیشترین حالت ممکن خود رسیده است»(روزنامهٔ حکومتی آرمان امروز ۱۰شهریور).

اما ناگهان گویی توصیف برخی روزنامه‌های رژیم که مذاکرات را به‌ بازی «مار و پله» تشبیه کرده بودند، به‌ واقعیت پیوست و در عرض چند ساعت ورق برگشت و ابراز خوش‌بینی‌ها جای خود را به‌ ابراز یأس و ناامیدی داد. این چرخش پس از علنی شدن پاسخ رژیم ایران به پاسخ آمریکا درباره طرح بورل صورت گرفت.

سی.ان.ان(۱۰شهریور) گزارش داد: با ارزیابی وزارت‌خارجه آمریکا مبنی بر سازنده نبودن پاسخ رژیم ایران، اکنون به‌نظر می‌رسد تلاش برای برجام در وضعیت بلاتکلیفی و بحرانی قرار گرفته است.

روزنامهٔ واشنگتن پست(۱۰شهریور) نیز نوشت: با چنین پاسخی از طرف دولت بایدن، اکنون به‌نظر می‌رسد چشم‌انداز احیای توافق هسته‌یی با رژیم ایران یک گام به‌ عقب برگشته است.

نشریهٔ آمریکایی پولیتیکو هم که ارتباط نزدیکی با وزارت‌خارجهٔ آمریکا دارد، تیتر زد: «مذاکرات هسته‌یی در خطر است، آمریکا آخرین جواب رسمی رژیم ایران را حرکتی «رو به‌ عقب» می‌داند». پولیتیکو می‌افزاید: «واکنش منفی دولت بایدن و هم‌چنین منابع اروپایی نشان می‌دهد که احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ آن‌طور که برخی از حامیان توافق امیدوار بودند، با وجود حدود یک سال و نیم گفتگو، قریب‌الوقوع نیست».

البته رژیم روایت خود را از این تحول دارد. مرندی، مشاور تیم مذاکره‌کنندهٔ رژیم، در جواب آمریکا که پاسخ رژیم را «سازنده» ندانسته، توئیت کرد: «برای آمریکا سازنده به‌ معنای پذیرش شرایط آمریکا است. (سازنده) برای ما به‌ مفهوم دستیابی به‌ توافقی متعادل و ضمانت‌دار است».

مطالب مرتبط

طبقاتی شدن تحصیل در ایران تحت حاکمیت آخوندها ـ روی خط ایران

نماینده مجلس ارتجاع: هیچ‌یک از خطوط قرمز نظام در متن توافق احتمالی نیست

لطفا به اشتراک بگذارید: