جراحی اقتصادی و پیامدها ـ تیک تاک ـ قسمت اول و دوم
تیک تاک ـ جراحی اقتصادی و پیامدها ـ قسمت اول ـ ۲۷اردیبهشت۱۴۰۱
گفتگو با مهدی سامع مسئول کمیسیون صنایع شورای ملی مقاومت ایران
به نظر شما روند اقتصادی در ایران به چه سمتی است؟
مهدی سامع: این روند شروعش از بعد از جنگ بود. بعد از جنگ دولت رفسنجانی مسئله تعدیل اقتصادی را مطرح کرد البته با گامهای آهسته. آنها میخواستند بعد از جنگ راهی را بروند که الان نتیجه آنرا میبینیم. در دوره خاتمی زیاد شتاب نداشت ولی در دوره احمدینژاد گام اصلی برداشته شد.
این گام این بود که سوبسیت ها اساسا برداشته شد و گفتند که فقط برای برخی از کالا ۱۵میلیارد دلار به عنوان ارز ترجیحی اختصاص دادند. در دوره روحانی مسئله بنزین بود و نهایتا امروز جراحی اقتصادی کامل شد و تمامی پولی که حق مردم است و باید به آنها داده میشد و تحت عنوان سوبسیت بود حذف شد.
برای این جراحی اقتصادی دو بهانه عنوان میشود. یکی قاچاق است. میگویند که مثلا ما گندم را ارزان میدهیم و بعد میبرند در کشورهای دیگر میفروشند. اینکه این کار را چه کسی انجام میدهد و اینکه ابعاد این قاچاق چیست آیا ۱۰ کیسه یا ۵۰ کیسه است یا ابعاد کلان است. با توجه به اینکه اساس قاچاق دست سپاه است و خود احمدی نژاد هم به آن اعتراف کرد.
بهانه دوم این است که میگویند وقتی ما سوبسیت میدهیم پولدارها استفاده میکنند که این دیگر یک بهانه خیلی مسخرهای است. مثلا میگویند اگر ما بنزین را هزار تومان ارزانتر بدهیم پولدارها استفاده میکنند در حالیکه مردم عکس اینرا میگویند. این دو بهانه مسخرهای است اینها عنوان میکنند.
در علم اقتصاد، «پول پاشی» ضد تولید و رشد اقتصادی است؛ مگر برای مواردی با هدف مشخص. چرا که پولپاشی باعث میشود سادهترین کالاها هم با همان پول پخش شده، از طریق واردات و شیوههای غیرتولیدی تهیه شود و تولید، بیرمق و راکد بماند. اما این اصل درست برای کشورهایی با زیرساخت سالم و قوی اقتصادی صدق میکند. چرا که در این کشورها این تولید است که پول خلق میکند. پول خلق شده از طریق تولید نیز عامل چرخش اقتصاد و در نتیجه رشد و رفاه بیشتر میشود.
تیک تاک ـ لبنان یک ضربه دیگر به عمق استراتژیک رژیم ـ قسمت دوم
گفتگو با اسدالله مثنی
مطالب مرتبط
خیزشهای مردم و تلاش رژیم برای قطع اینترنت ـ تیک تاک ـ قسمت اول و دوم