نگاهی به وضعیت حقوق‌بشر در ایران تحت حاکمیت ولایت فقیه ـ روی خط ایران ـ قسمت اول و دوم

روی خط ایران ـ نگاهی به وضعیت حقوق‌بشر در ایران تحت حاکمیت ولایت فقیه ـ قسمت اول ـ ۱۹آذر۱۴۰۰

گفتگو با سهیلا دشتی

روز جهانی حقوق‌بشر هست و خوب است که نگاهی به وضعیت حقوق‌بشر در ایران داشته باشیم.

سهیلا دشتی: دقیقا همانطور که خودتان گفتید، وضعیت حقوق‌بشر در ایران با حکومت شکنجه و اعدام و زندان همراه است. 

دهم دسامبر هر سال، بنا بر اعلام یونسکو، روز جهانی حقوق‌بشر نام گرفته است. اعلامیهٔ جهانی حقوق بشر در سال۱۹۴۸ در همین روز در پاریس به تصویب رسید. تا قبل از پایان جنگ جهانی دوم، بشریت به‌طور عام به این حقوق جهان‌شمول راه نبرده بود.

آثار و عوارض خانما‌ن‌سوز جنگ جهانی دوم و تجاوز فاشیسم هیتلری به آزادی، برادری و برابری انسان‌ها، تدوین و به تصویب رساندن جهانی این حقوق را الزام‌آور کرد. بر اثر فشار افکار عمومی، کنفرانس سانفرانسیسکو به‌اتفاق آرا تصمیم گرفت عاملان جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت را محاکمه و مجازات نماید و علاوه بر آن، تدوین یک اعلامیهٔ بین‌المللی در زمینهٔ حقوق‌بشر را در دستور کار قرار دهد.

تشکیل یک کمیسیون حقوق بشر در سازمان ملل در سال۱۹۴۶ این امر را سرعت بخشید. پرفسور رنه کسن موظف شد پیش‌نویس دوم اعلامیهٔ جهانی حقوق‌بشر را بر اساس پیش‌نویس اول، تهیه شده از سوی پروفسور جان پیترز همفری تهیه و به کمیسیون ارائه نماید. در ادامهٔ این روند در سال۱۹۴۸ مقدمه و مواد نهایی اعلامیهٔ حقوق‌بشر به تصویب رسید.

این اعلامیه دولتها را موظف می‌کند حقوق مدنی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی تمام انسان‌ها را صرف‌نظر از نژاد، رنگ پوست، جنس، کشور، اعتقادات مذهبی، شرایط اجتماعی و ترکیب فیزیکی در اولویت تمام فعالیت‌ها و اقدامات خود بگنجانند.

ایران جز اولین کشورهایی بود که این اعلامیه را امضا کرد ولی در حکومت فاشیسم مذهبی که نه تنها آن بنیان حقوق‌بشر را رد کرد بلکه یک پسوند اسلامی هم اضافه کرد که در واقع حقوق‌بشر ولایت فقیه است و چیزی که در آن برجسته بود اعمال تبعیض بی‌نهایت به زنان بود.

روی خط ایران ـ تغذیه و سلامت سی میلیون نفر زیر خط فقر در ایران تحت حاکمیت آخوندی ـ قسمت دوم

گفتگو با دکتر حسین فرصت

مطالب مرتبط

جهش قیمت دلار در روزهای اخیر ـ روی خط ایران ـ قسمت اول و دوم

حقوق‌بشر، واژه‌یی بی‌مسما در نظام قصابان

لطفا به اشتراک بگذارید: