بحران اقتصادی رژیم و سرنوشت دلار ۴۲۰۰تومانی ـ تیک تاک ـ قسمت اول و دوم
تیک تاک ـ بحران اقتصادی رژیم و سرنوشت دلار ۴۲۰۰تومانی ـ قسمت اول ـ ۱آذر۱۴۰۰
گفتگو با مهدی سامع مسئول کمیسیون صنایع شورای ملی مقاومت ایران
چرا ارزش دلار برای رژیم چالش برانگیز شده است؟
مهدی سامع: این موضوع را می توان در دو علت دید. میتوان آنرا یکی علت عام و قدرت دلار و دیگری علت خاص جامعه ایران بررسی کرد. دلار ۶۱درصد ذخایر ارزی جهان را تشکیل می دهد. همین یک رقم میتواند به ما نشان دهد که این پول چه قدرتی دارد.
دوم این دلاری که ما میبینیم که تمام اسکناسهای مختلف آن تقریبا مشابه هم هستند از سال ۱۹۱۴ توسط فدرال رزرو آمریکا وارد شد و از آنجائیکه در دو جنگ جهانی آمریکا بدور از جنگ بود و کشورهایی که در جنگ بود و مجبور بودند که کالا از آمریکا بخرند، عملا به آمریکا طلا میدادند و جنس میگرفتند.
در ابتدا هم که دلار شکل رسمی گرفت طلا پشتیبان دلار بود. اما پس از جنگ جهانی دوم بر اساس قرارداد برتون وودز خود دلار پول مبنی شد و دیگر کشورهای قدرتمند باید با آن بسنجند. البته در سال ۱۹۷۱ رچارد نیکسون این قرارداد را یک جانبه لغو کرد. دو سال بعد طبق توافقی خود دلاد شناور شد. یعنی خود دلار بدون اینکه صحبتی از پشتوانه بشود خودش شد مبنی.
بطور خاص در ایران که یک کشور تک محصولی است و بخش ناچیزی از درآمد از محصولات دیگر است. عمده درآمد از نفت و پتروشیمی است. لذا وقتی وارد معامله میشوند باید با دلار وارد آن بشوند. چند بار رژیم خواسته که پول روسیه را جایگزین کند و حتی یورو یا پول چین که یک پول قدرتمندی هست را می خواسته جایگزین دلار کند که نشد و خود پول چین هم به نوعی وابسته به دلار است.
برای رژیم از این جهت جای خاصی دارد و نوسانات آن جای خود را در دستگاه رژیم آخوندی دارد.
تیک تاک ـ رژیم آخوندی در بنبست مذاکرات ـ قسمت دوم
گفتگو با میثم ناهید
مطالب مرتبط
خشک شدن زاینده رود، علتها و راهحلها ـ تیک تاک ـ قسمت اول و دوم
مخبر معاون اول رئیسی جلاد: ۶۴۷هزار میلیارد تومانی کسری بودجه مهمترین چالش اقتصادی نظام