خشک شدن زاینده رود، علتها و راهحلها ـ تیک تاک ـ قسمت اول و دوم
تیک تاک ـ خشک شدن زاینده رود، علتها و راهحلها ـ قسمت اول ـ ۳۰آبان۱۴۰۰
گفتگو با دکتر خلیل خانی از آمریکا
موضوع زاینده رود و اهمیت آن برای دشت اصفهان چیست؟ علت خشک شدن آن آیا به دلیل خشکسالی در طبیعت است؟
دکتر خانی: ابدا اینطور نیست. مشکل کشاورزان اصفهان، چهار محال و بختیاری، خوزستان و بلوچستان و جای جای ایران جدای از غارت آب ایران توسط مافیای آب نیست.
زاینده رود که از کوهرنگ چهارمحال و بختیاری سرچشمه میگیرد و با طی ۴۰۰ کیلومتر در شرق اصفهان به مرداب گاوخونی ختم میشود همواره منبع زایش و کشاورزی برای مردم این آبخیز بوده است.
از قدیم و ندیم این رودخانه مورد توجه مردم ایران قرار گرفته است. تمدن بسیار قدیمی که به ۴۰هزار سال قبل برمیگردد. آثار آنرا در دیزیچه، قلعه بزی در دیزقلعسی یا قلعه دختران در سمندگان یا در مندارچه در جای جای آبخیز اصفهان این تمدن باشکوه را ببینیم.
این رودخانه برای کشاورزی و آب شرب اصفهان کافی بود. تا اینکه اولین تونل در سال ۱۳۳۲ که یکی از سرچشمههای کارون را با ۲۵۵میلیون مترمکعب در سال به زاینده رود اضافه کردند. در سال ۱۳۸۳ باز تونل دوم را زدند که مقدار زیادی از سرچشمههای آب کارون را به اینطرف آوردند. تا بتوانند به صنایعی که در مناطق خشک درست کردهاند آب بدهند.
دبی رودخانه یا میزان آب دهی رودخانه زاینده رود ۱.۳ کیلومتر مکعب در سال است یعنی ۳۸ مترمعکب در ثانیه. حدود ۵۰درصد از آب رودخانه زاینده رود از سرچشمههای کارون تامین میشود.
تیک تاک ـ آخرین تحولات پرونده اتمی رژیم آخوندی ـ قسمت دوم
گفتگو با اسدالله مثنی
مطالب مرتبط
تصویب شصت وهشتمین قطعنامه مللمتحد در محکومیت نقض حقوقبشر در ایران ـ تیک تاک ـ قسمت اول و دوم
کاهش جدی ذخیره سد زایندهرود و بحران بیآبی در انتظار استان اصفهان