کنفرانس بین المللی آنلاین با حضور بیش از ۱۰۰۰ زندانی از بندرسته ـ سخنرانی قاضی تئو ون بوون

پروفسور تئو ون بوون – گزارشگر ویژه ملل‌متحد در زمینه شکنجه (۲۰۰۴) ـ ۸شهریور۱۴۰۰

مدیر پیشین بخش حقوق بشر ملل متحد

گزارشگر ویژه جبران خسارت برای قربانیان نقض های فاحش حقوق بشر ملل متحد ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۱

گزارشگر ویژه ملل متحد علیه شکنجه ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۴

عضو کمیسیون بین المللی قضات

کنفرانس بین‌المللی در ۰۰۰ ۲نقطه با حضور بیش از ۱۰۰۰ زندانی از بندرسته 

۵ شهریور ۱۴۰۰ – ۲۷اوت ۲۰۲۱ ـ قسمت سوم

بسیار متشکرم که به‌من فرصت دادید تا سخنرانی کنم، به‌عنوان مقام پیشین سازمان ملل‌متحد و به‌عنوان کسی که از دیر باز به‌آرمان مشترک همهٔ ما متعهد بوده است.

به‌واقع احساس می‌کنم وظیفه‌یی بر عهده‌دارم که به‌این گردهمایی بپیوندم که وقایع ژوئن و ژوئیه سال۱۹۸۸ (تابستان۶۷) را مرور می‌کند، در ارتباط با ناپدیدسازی اجباری هزاران مخالف سیاسی در اوین و دیگر زندانها در نزدیکی تهران.

این واقعهٴ هولناک جنایی ما را متوجه آن چیزی می‌کند که در مقدمهٔ قانون طولانی دادگاه بین‌المللی جنایی آمده است و من آن‌را نقل می‌کنم: «با یادآوری این‌که در این قرن میلیون‌ها کودک، زن و مرد قربانی شقاوت‌های غیرقابل تصور شده‌اند که عمیقاً وجدان بشری را تکان داده است، مصمم هستیم که پایانی بر مصونیت دست‌اندرکاران این جنایات بگذاریم و بدین‌وسیله کمکی به‌جلوگیری از این جنایات بکنیم».

بگذارید اکنون به‌طور مختصر اشاره‌یی به‌حق دسترسی به‌حقیقت بکنم. با توجه به‌هدف این گردهمایی، بسیار به‌جا است که حق سلب‌ناشدنی دسترسی به‌حقیقت را به‌عنوان حق اطلاع از وقایع گذشته بدانیم در مورد ارتکاب جنایات فجیع و شرایط و دلایلی که منجر به‌نقض انبوه و نهادینه (حقوق) توسط مرتکبین این جنایات شده است. اعمال مؤثر و کامل حق دسترسی به‌حقیقت، یک ضمانت حیاتی برای جلوگیری از تکرار نقض این قوانین است.

من اکنون به‌وقایع اخیر مربوط به‌رئیس‌جمهور رژیم ایران می‌پردازم. ابراهیم رئیسی سابقهٔ طولانی در دستگاه قضایی دارد. بین سال‌های۱۹۸۱ تا ۱۹۸۸، او دادستان‌کل همدان بود و سپس معاون دادستان و دادستان تهران بود و آنگاه دادستان کل و رئیس قضاییه شد. در زمانی که او دارای این مناصب و اختیارات بوده، کشتارهای عظیمی در سراسر ایران به‌وقوع پیوسته است؛ از جمله قتل‌عام هزاران هزار زندانی سیاسی در سال۱۳۶۷. اینها نقش و پاسخگویی ابراهیم رئیسی را به‌طور جدی زیر سؤال می‌برد. به‌این دلیل، مهم‌ترین نکته برای این گردهمایی این است که فراخوانی داده شود به‌یک تحقیقات مستقل با ارجحیت نظارت سازمان ملل‌متحد در مورد قتل‌عام سال۶۷ و به‌ویژه حسابرسی از ابراهیم رئیسی.

از شما به‌خاطر توجهتان متشکرم.

لطفا به اشتراک بگذارید: