زادروز ملک الشعرای بهار - در گذر زمان – نگاهی به وقایع نیمه دوم آذرماه

در گذر زمان - نیمه دوم آذرماه - زادروز ملک الشعرای بهار


نگاهی به تاریخ، هنر و علوم گذشته و نیز فرهنگ پشت سر بشریت امروز

توصیهٴ بهار در روزگار جوانی، آنگاه که در مجلّه‌ای که به نام دانشکده تأسیس کرده بود،زادروز ملک الشعرای بهار - در گذر زمان – نگاهی به وقایع نیمه دوم آذرماه

ضمن بر شمردن ارزشهای اجتماعی شعر و معرفی شاعران فارسی زبانی که جوهر هنری بیشتری داشتند، به خوانندگان شعر دوست خود چنین است: «هر شعری که شما را تکان ندهد، به آن گوش ندهید.

هر شعری که شما را نخنداند و یا به گریه نیندازد، آن را دور بیندازید. هر نظمی که به شما یک یا چند چیز خوب تقدیم ننماید، بدان اعتماد ننمائید.

تا شما را یک هیجان وحشی حرکت ندهد، بیهوده شعر نگوئید. اول فکر کنید که چه چیز سایق شعر گفتن شماست؛ آیا کسی را دوست دارید، کسی را دشمن دارید، مظلومید، فقیرید، شجاعید و می‌خواهید تشجیع کنید، گله دارید، امتنان دارید، خبر تازه یا سرگذشت قشنگی به‌خاطر دارید، نکتهٴ حکیمانه و فلسفهٴ خوش و دقیقی در نظر گرفته‌اید، چه چیزی است که شما را و طبع شما را می‌خواهد به خود مشغول کرده و به لباس یک یا چند شعر خودش را به مردم نشان دهد؟

هر چیزی که هست، همان را با هر قدر فکر و عقل و ذوقی که دارید همان‌طور که هست، بدون گزافه و با حقیقت و صدق به نظم در آورده، یا به نثر بنویسید. شاعر آن است که در وقت تولد شاعر باشد. به‌زور علم و تتبع نمی‌توان شعر گفت. تقلید الفاظ و اصطلاحات بزرگان و دزدیدن مفردات و مضامین مختلفهٴ مردم و با هم ترکیب کردن، کار زشت و نالایقی است و نمی‌شود نام آن را شعر گذاشت.

کسی که طبع ندارد، کسی که از کودکی شاعر نیست،

مطالب مرتبط

زادروز سازنده آبراه سوئز – در گذر زمان – نگاهی به وقایع نیمه اول آذرماه

«به خوانندگان شعردوست» سفارش ملک الشعرای بهار

لطفا به اشتراک بگذارید: